Kika Xtreme – IronMan 70.3 – Februari

René Hol

IronMan Maastricht 70.3

6 augustus 2022

1.9km zwemmen

90km fietsen

21.1km hardlopen

Februari
5457

m gezwommen

523

km gefietst

69

km hardgelopen

28

uur getraind

599

km getraind

We zijn gestart!

In februari 2022 ben ik de uitdaging aangegaan om op zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Kika. Als tegenprestatie ga ik op 6 augustus 2022 een loodzare wedstrijd doen. 1.9km zwemmen, 90km fietsen en 21.1km hardlopen. Dat wordt iets van 5 a 6 uur constant pieken om elk onderdeel zo goed en sterk mogelijk uit te voeren. Om deze prestatie te kunnen leveren ga ik trainen.. heel veel trainen.

Trainingsvolume

We hebben het hier over veel volume (tijd) die ik nodig heb om de trainingskilometers te maken. Snelle rekensom: Als ik dagelijks van 05:00 tot 07:00 kan trainen, heb ik maximaal 2 uur per dag. Effectief zal dat 1.5 uur zijn. De zondag is een rustdag en de zaterdag wil achter de hand houden voor het geval ik een training mis. Dat betekend 5 dagen * 1.5 uur = 7.5 uur aan training per week. Dat is maximaal 30 uur per maand. Nog 7 maanden tot augustus = 210 uur trainen.

Kalender

Mijn zwakste onderdeel is het zwemmen. Sterkste het hardlopen. Fietsen is het langste onderdeel van de drie disciplines.

  • Om mijn techniek te verbeteren zal ik 1x in de week een zwemtraining volgen. Ik wil 2x in de week zwemmen. 1x zwemtraining en 1x zelf trainen
  • Ik wil dagelijks wielrennen wat neerkomt op 5x in de week
  • Ik verwacht 2 of 3 keer per week te kunnen hardlopen.

Hieronder een week training zoals ik deze wekelijks maak.

Zwemtraining

In februari is mijn zwemles van start gegaan. Ik merkte dat mijn zwemsnelheid niet vooruitging en aangezien ik nieuw ben tot dit onderdeel heb ik mij ingeschreven op een cursus. 12 weken mag ik elke vrijdag om 09:00 gaan trainen om mijn zwemtechniek te verbeteren. De eerste les was een rustige introductie les. Ik had er iets meer van verwacht maar ik hoop dat dit in de volgende lessen zal komen. De lessen erna zijn goed verlopen. Er is een video gemaakt (hiernaast) waarop je ziet hoe ik nu zwem. Aan het eind van de trainingen krijg ik een nieuwe video waarop ik hoop een stuk mooier te zwemmen ;-). Analyse: Mijn benen zwiepen alle kanten op en mijn armslag maak ik niet af.

Wielrennen

Deze maand goed doorgetraind met het fietsen. Ik heb een nieuw zadel getest en deze lijkt goed te voldoen. Ik merkte dat ik last kreeg van mijn klokkenspel bij langere ritten. Het nieuwe zadel zou dat moeten verhelpen. Ondertussen ook dit zadel vervangen en dat lijkt nog beter te helpen. Ik ben gestart met een 6 weeks trainingsprogramma om sterker op de fiets te worden. Ik hoop daar aankomende tijd hard aan te werken. 

Ik train op zolder. Op marktplaats een fietstrainer gevonden zodat ik de kilometers kan maken zonder verkeer, voetgangers, regen en uitglijden. Tijdens de wedstrijd heb ik deze ook niet dus de opzet lijkt goed. Ik heb aerobars erop gezet voor een betere positie op de fiets.

Hardlopen

Ook heb ik deze maand mijn eerste halve marathon gerent. Rustig tempo, gecontroleerd blijven rennen en met 2:04 kwam ik binnen. Een prima tijd voor het tempo. In de training hoop ik ernaar toe te werken om deze tijd naar de 1:45 – 1:50 te brengen.